Komşuda Pişer Bize De Düşer


Komşu Yunanistan, belkide uzun yıllardan beri (41yıl) hiç bu kadar umutla sandığa gitmemişti. Halk mevcut durumdan eski politikacıları ve onların yönetim şekillerini sorumlu tutarken, askeri cunta dönemi ve sonrasında (ki bu 60' ların başına götürür bizi) bol keseden harcayan popüler yönetimlerin, yarattıkları suni krizler, yaptıkları yolsuzluklar ülkeyi bu hale getirmişti. Devamında gelen aynı sağ çizgiyi de ki iktidarların durumu toparlaması için çok geçti. Artık çözüm vaatleri inandırıcılığını kaybetmiş, Avrupa Birliği' nin "mandası" haline geldiklerinden kendi söz haklarının kalmadığını kanıksamışlardı belki de. Komşunun kurtuluş savaşı diyebilir miyiz bilmiyorum ancak kaybedecek bir şeyleri kalmadığını düşünmeleri yeni umutların yeşermesini sağladı. 25 Ocak 2015 seçimleri ile beklenen oldu ve sol parti Syriza zafer kazandı. En yakın rakibine 8,5 luk fark atarak, tek başına iktidarı belki de tek bir sandalye ile kaçırmasına rağmen 40 yıllık sağcı hegemonyasını kırmış oldu. 


Peki bu sonuç komşunun geleceğini değiştirebilir mi? Bunu zamanla göreceğiz ancak sadece Yunanistan da değil, tüm dünya da solun kıpırdanması ve kendisini gösterebilmesi için yeni bir şans olduğu kesin. Euro nın çakılması da, bu sonucun kimi ülkeleri tedirgin ettiğinin göstergesi olarak kabul edilinebilir. Bu zafer, değişime ihtiyacı olan, genelde ekonomik sorunlar yaşayan ülkeler için büyük bir heyecan yarattı diyebiliriz. Özellikle Avrupa'da solun yükselişi dediğimizde Syriza kadar pay sahibi olan İspanya'nın Podemos Partisi için seçim tarihi 2015 Aralık.

Komşuda umut kazandı, kemerler fora!

Tsipras'ın genç yaşlarda başlayan siyasi geçmişine, öncülük ettiği hareketlere, seçim vaatlerine, Yunanistan politikasına ve geçmişine ufak bir araştırma ile ulaşılabilinir hatta şu günlerde istemeseniz de karşınıza çıkacaktır. Çok detaya girmeden Mat Dünya olarak solun yükselen yıldızı Alexis Tsipras'a bol şans ve başarılar demeden günü geçmek istemedik artık darısı bizim başımıza diyelim. 

Kaybedecek bir şeyi olmayanlara...


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim, Küçük, Tatlı Ekspedisyonum LİKYA

Seksomanyak

Kızıl Güneş Bayramı