Bir Kadın Başardı

İsmet İnan isimli kadın dağcı Katmandu'da yer alan, 8.163 metre yüksekliğindeki dünyanın 8.yüksek dağı olan MANASLU dağına oksijensiz olarak tırmanmayı başaran ilk Türk kadın dağcı oldu. 




Eylül ayında, dağcılık camiası başta olmak üzere kamuoyuna mail ve sosyal medya aracılığı ile projesini anlatan İsmet'in hayaline matdunya'da ortak olmuş ve bu cesur kadının kendi kaleminden yazılmış ekspedisyon bilgilendirmesini sizlerle paylaşmıştım. Ve İsmet İnan başardı! 

Henüz dönüşe geçmediğini sandığım ve facebook sayfasından gelişmeleri haber veren sevgili İsmet İnan, 7.450 metredeki ki 4.kamptan gece 02.30 gibi başlayan tırmanış ile sabah 08.00 gibi zirveye ulaşmayı başarmış. İki dağcı, bir rehber şerpa ve bir porter şerpa ile başlayan tırmanışta, ekip arkadaşı olan dağcının ilk 1 saat içinde ısınamayan elleri ve mide sorunu yüzünden dönmek zorunda kaldığını, kendisinin rehber şerpa ile devam ederek iki kişi olarak zirve yaptığını belirtmiş. Genel sağlık durumu gayet iyi olan İsmet, ayak baş parmağında küçük bir frosbite yani donuk olduğunu da eklemiş facebook gönderisine. 

İsmet İnan gitmeden önce, kadın cinayetlerine, kadına yönelik erkek şiddetine dikkat çekmek amacıyla Mor Çatı'ya ait bir flamayı zirvede açacağını da belirtmişti ve umuyorum dünyanın en yüksek 8. dağı olan, 8.163 metre yüksekliğindeki Manaslu dağından, kadınların isyanı bu flamayla dalgalanmış ve Katmandu zirvelerindeki renkli dua bayrakları ile atmosfere yayılmıştır.

Dönüp biraz dinlendiğinde detayları kendisinden alacağımızı umuyor ve hayallerine zorlu bir yolla ulaşan bu cesur kadını kutluyorum.


Yolculuk öncesi yazımız için; tıklayınız

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim, Küçük, Tatlı Ekspedisyonum LİKYA

Seksomanyak

Kızıl Güneş Bayramı