40 Yıllık Bir Mücadele 'Majuli'



Majuli (Majholi), Brahmaputra Nehri üzerinde bir delta adası, yeryüzünün en genişlerinden. Hindistan'ın Assam bölgesine düşen bu ada, bitki ve hayvan çeşitliliği bakımından müthiş zengin ve verimli. Ancak yavaş yavaş kendisini kaybediyoruz, bilim insanlarına göre 15 - 20 yıllık ömrü kaldı.




1950 yılında gerçekleşen ve merkez üssü bu bölge olan büyük deprem ile Majholi büyük bir darbe almış. Adanın güney doğu ve batısı sular altında kalmış ve tetiklediği erozyon olayları ile hiç bir şey eskisi gibi olmamış. Ada günden güne kan kaybederken, bir çevre aktivisti aynı zamanda orman işçisi Jadav "Molai" Payeng çıkmış, adanın kaderini değiştirmek hayali ile. 1979 yılında bölgesel bir sosyal proje ile adada ağaçlandırma işlerinde çalışmaya başlayan Payeng proje sonunda adadan ayrılmadan, ekilen ağaçlara bakmanın yanında ağaç dikim işlerine tek başına devam etmiş. 30 yıldır azimle devam eden Payeng tam 550 hektar bölgeyi ağaçlandırmış. Çalışmaları 2008 yılında fark edilen Payeng'in ormanı artık Molai Ormanı olarak anılıyor. Bengal kaplanlarından, Hint gergedanlarına kadar birçok yeni sakine ve fil, sığır gibi dönemsel sürü ziyaretçilere ev sahipliği yapmaya başlamış durumda. 




Tanındıkça farklı belgesel ve haberlere konu olup, enstitü ve üniversiteler tarafından onurlandırılan Payeng, Jawaharlal Nehru Universitesinde yaptığı konuşma sonrası "Forest Man of India" olarak hitap edilmiş. En son 2013 sonunda devlet katında verilen en yüksek dördüncü civil ödül olan "Padma Shri" ile onurlandırılmış. En son William Douglas McMaster'ın objektifinden "Forest Man" Cannes 2014 de en iyi belgesel ödülünü aldı. Kendisinin yazıp yönettiği kısa metrajlı belgeselinin kickstarter aracılığı ile bütçelendirilmiş olması ayrı anlam katıyor. 

FOREST MAN - William Douglas McMaster
Winner of NY shorts Cannes 2014

Ee peki sonra? Majholi kurtulacak mı? Umut ediyoruz tabi ki...
Şimdilerde Majholi, UNESCO nun dikkatini çekmeye çalışıyor. Assam Bölgesel yönetimi tarafından Dünya Miras Listesine eklenmesi için başvurusu yapılmış. 

Payeng tek başına kendisi veya bizim için değil, gelecek nesiller ve doğa adına, sevgiyle ve sabırla mücadelesini bu noktaya getirmiş. Bölgedeki insanları adeta tek başına inandırmış ve devletin dikkatini çekmiş. Kimbilir, belki matdunya olarak yolumuz düşer de cesaret ve dayanışmanın doğayla olan enerjisini daha yakından hisseder, Majuli'den yeni haberler veririz.  O zamana kadar sınırların olmadığı bir dünya hayaliyle, desteğimizi sizin aracılığınız ile, uzaktan da olsa sunmak istedik. 

Sizler de buraya tıklayarak desteğinizi avaaz.com üzerinden verebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim, Küçük, Tatlı Ekspedisyonum LİKYA

Seksomanyak

Kızıl Güneş Bayramı