Sokakların, Rüyaların, Derinliğin Sesi ''Hang Drum''




Hang, ilk kez 2000 yılında İsviçre'de üretilen bir müzik aleti. Vikepedi'ye göre "Hipnotik bir çalgı" olan Hang, Bern dilinde ve Macarca'da "el" anlamına geliyormuş. Gerçekten de adına yaraşır bir akışla çalınan Hang'i izlerken ellerin ahenginden gözünüzü alamıyorsunuz. Hang'i ilk dinlediğinizde Hindistan yada Asya dolaylarından gelmiş, mitolojik bir çalgı hissi uyandırıyor insanda fakat tam tersi Avrupa' nın göbeğinden, hem de çok eski olmayan zamanlardan çıka gelmiş. İki İsviçre vatandaşı, Sabina Schärer ile Felix Rohner tarafından 2000 yılında icat edilen çalgının tanıtımı da bizzat kendileri tarafından  yapılmış. Tamamen çelikten üretilen Hang, kucağa yerleştirilip, el ve parmaklar kullanılarak çalınıyor. İdiofon'lar grubuna giren enstrümanın, arp, gong ya da armonik tınıları andıran fakat çok daha farklı hissettiren bir sesi var. Yüzeyinde bulunan küçük çukurlara vurularak titreşim yoluyla farklı sesler ve notalar elde ediliyor.

İşin ilginci yaratıcıları, 2001 ile 2005 yılları arasında 45 kadar farklı model geliştirmişlerse de çalma konusunda henüz oturmuş bir kural ya da yönteme sahip değillermiş. Hang, yılda sadece 400 adet kadar üretilip, iki yıl sonrasına verilen teslim tarihiyle yaklaşık 1300 Euro'dan satılmakta. Ülkemizde canlı olarak izleme şansımızın pek olmamasının bir nedeni de sanırız fiyatı.

İlk üretiminden sonra, sakin ve saygı duyulacak bir şekilde, gerektiği kadar yaygınlaşan enstrümanı gerçekten hakkıyla çalabilenlerden en bilineni Hang Massive. Bugün itibari ile yeni albümleri Blood Moon'u yayınlamış bulunmaktalar. Dinlerken uzaklaşma, yakınlaşma gibi tezat duyguları aynı anda yada sadece gerektiği zaman ise hissettiren bu enteresan çalgıyı, usta ama özgür bir ruhla çalan Hang Massive'in yeni albümünü matdunya olarak paylaşarak dinlemek istedik.

Tüm albümü ücretsiz dinlemek için http://hangmusic.com/music/ a tıklayabilirsiniz. Ayrıca siteden parçaları indirmek isterseniz açık gönüllü pay you want yani istersen öde sistemlerini göreceksiniz ve kendilerini ekstradan seveceksiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim, Küçük, Tatlı Ekspedisyonum LİKYA

Seksomanyak

Kızıl Güneş Bayramı