Doğanın Bayramı; Newroz, Nevruz, Nowruz, Noruz, Nowro'z, Nawrız, Nooruz, Nawrez...
Nevruz yada Newroz; lisanı bile tartışma yaratan baharın bayramı...
Resmi dilin Türkçe olduğu, renkleri kadar dilleri de çeşitli ve güzel olan bu topraklara bahar geliyor, hoş geldin bahar!
Peki nedir Newroz/Nevruz?
Farslar, Kürtler, Zazalar, Azeriler, AnadoluTürkleri, Afganlar, Arnavutlar, Gürcüler, Türkmenler, Tacikler, Özbekler, Kırgızlar, Karakalpaklar, Kazaklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramıdır.
Yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Günümüz İran'ında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar. Aynı zamanda, Zerdüştlük, hem de Bahailer için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır. Kürtlerde, Nevruz bayramının Fars mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.
2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir. 28 Eylül - 2 Ekim 2009 arasında Abu Dhabi'de hükumetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi 'ne dahil etmiştir. 2010'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etmektedir.
Çeşitli dillerde Bahar Bayramı
Azerice: Novruz, Farsça: نوروز - Noruz, Kürtçe: Newroz, Özbekçe: Navro‘z, Türkmence: Nowruz,
Kazakça: Nawrız, Kırgızca: Nooruz, Kırım Tatarcası: Navrez
Telaffuzu nasıl olursa olsun griden gökkuşağına dönen bir doğa hepimize iyi gelecektir ve yaşam döngüsünün bayramı Newroz/Nevruz kutlu olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder