Permakültür Nedir ve Gümüşlük'te Öğrenmek İster Misin?


Zorlu ve acımasız yaşam döngümüzde doğayla olan bağlarımızı unuttuğumuz, kopardığımız zamanlardayız. Yalnız olmadığımız dünyamızda tüm yaşam formlarına ihtiyacımız var ve bizlere verdikleri için sadece şükretmek yetmiyor. Hayat yolculuğumuzda bireysel ve toplumsal bir mutluluk amaçlıyorsak hayatımıza permakültür ilkelerini de dahil etmeliyiz. Kırsalda yaşayan bireylerin çoğunluğu plansızca, gündelik yaşamlarını, doğal seleksiyonunda bu şekilde yürütmekte. Bir kısmı uzaklaştığı geleneksel tarım ve üretim yaklaşımlarına çeşitli dernek ve gönüllü organizasyonlarla tekrar merhaba diyor. 


Peki biz şehirliler? 

Asıl ihtiyaç sahibi bizleriz, permakültürün yayılımı için itici güç de biz olmalıyız ! 

Çoğumuza hala yabancı olan permakültür kimilerimizin hayatına sızdı bile yada bilmeden içindeyiz, basitleşme ve doğallaşma isteğimizin adını koymamışız sadece. Yine de öğrenmenin kar yaratacağına inanarak kulaklarınıza biraz kar suyu kaçıralım istedik, yani ''Permakültür nedir?'' sorusunun cevabını arzu ederseniz sizler bulacaksınız...


Peki nedir Permakültür?

Bu yazıyı okuduktan sonra aslında internetten araştırmanızı ve ilgili kitaplara göz atmanızı öneririz. Yine de bu soruyu çevremizdeki ilgili, sevgili arkadaşlarımıza sorduk. Birer cümle ile ''Permakültür nedir?'' sorusuna cevap vermelerini rica ettik. Desteklenmekten ve desteklemekten hoşlanan matdunya olarak teşekkürlerimizi sunarız hepsine :)


Deniz Üçok
Doğal örüntüleri kullanarak enerji verimli ilişkilendirmeler kuran, etik prensiplere dayalı ekolojik tasarım.


Cennet Özcömert
Daha az enerji kullanarak doğal yollardan, doğaya saygılı ve sevgili ve de sürdürülebilir bir yaşam, üretim biçimi.


Filiz Nur Ergeçgil
Benim için permakültür bir yaşam biçimi.


Mehmet Alper Şengül
Verimli kaynak kullanımı ve üretim araçlı, insan ve doğa odaklı ilişkilerin bütüncül tasarımı.

Ufuk Demircioğlu
Devamlılık, tarım ve kültür kelimelerinin birleşmesinden oluştuğunu hatırlamama rağmen permakültür bence daha çok bir hayat tarzını ifade ediyor. Doğayla uyum içinde olan ve bilinçli olarak tasarlanan tarım, mimari hatta ruhsal alanları ve bunların insan ile beraber yaşantısını irdeleyen bir felsefe.

Seda Ergazi
Kendi yiyeceğimi kendim yetiştirmek istiyorum, vücuduma giren şeylerin daha taze daha temiz olmasını ayrıca dünyamıza zarar vermeden bir sistem kurarak kendi sürdürülebilir sistemimi yaratmak istiyorum. Yalnız da kalmayayım beraber yapalımın sistematik hali.

Hale Sargın

Bırak dagınık kalsın gibi, permakültür candır.

*Cevaplar geliş sırasına ve gökkusaği renklerine göredir.


Evet, farklı ve renkli yorumlardan sonra ilginiz filizlendiyse eğer güzel bir eğitim haberiyle sizi de permakültür çemberinin içine çekme zamanı gelmiş demektir. Bu sene Gümüşlük Akademisi'nde 3. sü düzenlenecek olan permakültür sertifika kursu ilk adım olabilir. Kurs, Bolluk Ve Ahenk İçin III. Permakültür Sertfika Kur  adıyla Bodrum'un en güzel beldelerinden birinde, 15 yılı aşkın süredir gerek yer bilimci olması gerekse uzun yıllar emek vermekte olduğu ekoloji aktivizmi, edindiği permakültür sertifikaları ve 1998 yılından itibaren yaşadığı Avustralya ve Yeni Zelanda'daki eko-topluluklara ilişkin deneyimleriyle öğrendiklerini paylaşmaya yönelen Emet Değirmenci eğitmenliğinde gerçekleşecek. 13 Mayıs'ta başlayıp 10 gün sürecek kurs sonunda sertifika verilecek. Kurs programına akademinin sitesinden ulaşabilirsiniz. Kurs detayında yer alan birkaç cümleyi sizlerle paylaşarak katılım için hala vaktinizin olduğunu hatırlatmak isteriz.


''İnsan gereksinimleri ekolojik prensiplere dayalı olarak ev ölçeğinden kent ölçeğine kadar tasarlanabilir. Permakültürle, döngüleri (karbon, su, enerji, atık, vb) kapalı bir sistem içinde atık üretmeyecek şekilde tasarlayıp, yaşamda bolluk ve ahenk yaratabiliriz.  Bu enerjiyi hissetmek, bolluk ve ahenk içinde yaşayıp çalışıp üretmek isteyen herkes; merkezi Bodrum-Gümüşlük’te bulunan Gümüşlük Akademisi’nde bir araya gelerek 10 gün boyunca hem teorik düzeyde, hem de pratik uygulamalarla konuyu ayrıntılarıyla değerlendirecek. ''



Doğaya kapılarınızı adaletlice, sonuna kadar açın, en az onun size açtığı kadar!


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim, Küçük, Tatlı Ekspedisyonum LİKYA

Seksomanyak

Kızıl Güneş Bayramı